داشتن دندانهای سالم و مرتب تأثیر زیادی بر روی زیبایی چهره دارد. از دست دادن دندانهای جلویی یکی از مشکلاتی است که نه تنها خوردن، آشامیدن و صحبت کردن را با مشکل دچار میکند بلکه تاثیر بدی بر روی لبخند و زیبایی چهره میگذارد. تا پیش از ظهور ایمپلنتها و امکان کاشت ایمپلنت دندان جلو، معمولا از پروتزهای ثابت و متحرک برای پر کردن جای دندانهای از دست رفته استفاده میشد که جلوه خوبی نداشتند و به هنگام خندیدن، مصنوعی بودن آنها مشخص بود. اما امروزه ایمپلنت دندان که شباهت بسیاری به دندانهای طبیعی دارند، متقاضیان زیادی پیدا کرده است. در این مقاله سعی میکنیم با توضیح کامل ایمپلنت دندان به تمامی سوالاتی که در ذهن شما وجود دارد، پاسخ دهیم. پس اگر دندان جلویی خود را به هر دلیلی از دست دادهاید و قصد کاشت ایمپلنت دندان جلو را دارید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
چه زمانی دندان جلو نیاز به کشیدن دارد؟
با رعایت بهداشت دهان و دندان و انجام معاینه مرتب، به راحتی میتوان از پوسیدگی دندانها جلوگیری کرد. حتی در صورت پوسیدگی با مراجعه به موقع به دندانپزشک امکان ترمیم دندان پوسیده وجود دارد. اما متاسفانه در اکثر مواقع بیماران زمانی به مطب دکتر محمد طالب زاده مراجعه میکنند که پوسیدگی به عصب دندان رسیده است. در این صورت با توجه به شدت پوسیدگی و عفونت دندان در مورد نوع درمان تصمیم گیری میشود. در برخی موارد که ریشه دندان سالم بوده و امکان ترمیم وجود داشته باشد، دندان عصبکشیشده و ترمیم صورت میگیرد.
اما اگر دندان به دلیل عفونت و پوسیدگی شدید لق شده و یا ریشه مناسب را نداشته باشد، راهی جز کشیدن دندان برای نجات بیمار از عفونت و درد شدید وجود ندارد. در صورتی که دندان جلویی کشیده شود و یا به دلیل شکستگی از دست رفته باشد، برای پر کردن جای دندان و بازگرداندن کارایی و زیبایی آن، از پروتزها استفاده میشود و یا ایمپلنت دندان جلو برای بیمار کاشت میشود. در ادامه به توضیح کاشت ایمپلنت دندان جلو و مزایای آن نسبت به روش پروتز، خواهیم پرداخت.
ایمپلنت دندان جلو چگونه انجام میشود؟
ایمپلنتها از دو قسمت پایه و تاج تشکیل شدهاند. پایه یا فیکسچر ایمپلنتها از جنس تیتانیوم بوده و به راحتی با استخوان فک ادغام میشوند. تاج ایمپلنت نیز از پروتز باکیفیت مشابه دندانهای طبیعی است. کاشت ایمپلنت دندان در دو مرحله انجام میگیرد. اولین مرحله کاشت ایمپلنت در استخوان فک است و مرحله دوم کار گذاشتن تاج دندان یا همان روکش است. البته روش کاشت ایمپلنت دندان با توجه به وضعیت استخوان فک و لثه بیمار متفاوت خواهد بود. گاهی پزشک تشخیص میدهد که همزمان با کشیدن دندان، ایمپلنت داخل استخوان فک جاگذاری میشود.
در این صورت بیمار نیاز به پودر استخوان برای ادغام ایمپلنت با استخوان فک خواهد داشت. همچنین در برخی موارد سالها قبل دندان کشیده شده است در این صورت نیز به دلیل تحلیل استخوان فک، از پودر استخوان برای کاشت ایمپلنت دندان جلو استفاده میشود. بعد از اینکه ایمپلنت در استخوان کاشته شد، بسته به وضعیت بیمار، حدود دو تا شش ماه طول خواهد کشید تا فیکسچر یا پایه ایمپلنت با استخوان یکپارچه شود. بعد از آن بیمار مجدد برای نصب تاج ایمپلنت دندان، به پزشک مراجعه خواهد کرد و پس از آن با مدتی مراقبت، دندانی زیبا و مشابه با دندانهای طبیعی خواهد داشت.
روکش موقت در ایمپلنت دندان
مشکلی که اکثر بیماران متقاضی ایمپلنت دندان دارند، مربوط به دوره چندماهه ادغام ایمپلنت با استخوان فک است. بسیاری از بیماران با بیدندانی در این مدت مشکل اساسی دارند و حاضر نیستند این چند ماه را بدون دندان جلو سپری کنند. برای رفع این مشکل چند روش وجود دارد که باهم بررسی میکنیم:
۱- پروتز متحرک موقت
پروتزهای متحرک اولین و سادهترین روش برای حل مشکل بیدندانی در دوره چند ماهه ادغام ایمپلنت دندان با استخوان است. البته این پروتزها نباید دائم استفاده شوند. بلکه فقط برای استفاده به هنگام مهمانی و موارد خاص طراحی میشوند چرا که استفاده دائم از آنها ممکن است به استخوان فک فشار وارد کرده و روند درمان را دچار مشکل کند.
۲- FRC
این روش در واقع استفاده از دندان کامپوزیتی موقت است که به دندانهای مجاور وصل شده و جای خالی دندان کشیده شده را پر میکند. در این روش احتمال شکستگی کامپوزیت وجود دارد و ممکن است در طی چند ماه مجبور به تعویض آن شوید.
۳- روکش موقت ایمپلنت
در این روش بعد از حدود ۴۸ ساعت از کاشت ایمپلنت دندان جلو، روکش موقت بر روی ایمپلنت نصب میشود. این روکشها معمولا از دیگر دندانها کوتاهتر طراحی میشوند، تا فشاری بر ایمپلنت و استخوان فک وارد نشود. بعد از جوش خوردن و بهبودی کامل، تاج موقت برداشته شده و تاج دائمی ایمپلنت جایگزین میشود. این تاجهای موقت نه تنها مشکل تحلیل استخوان فک و بیدندانی را حل میکند، بلکه به شکلگیری لثه برای اتصال تاج دائمی نیز کمک میکنند.
مزایای ایمپلنت دندان جلو نسبت به دیگر روشهای پروتز دندان
۱- مقاوت زیاد و عمر طولانی
ایمپلنتها به علت یکپارچه شدن با استخوان فک و کیفیت مواد، مقاومت بالایی دارند و به راحتی شکسته نمیشود. ایمپلنت روشی دائمی برای کاشت دندان است. شاید بتوان گفت مشخصه بارز ایمپلنت دندان، دائمی بودن آن است. زمانی که ایمپلنت با استخوان فک جوش میخورد، جزئی از استخوان شده و مانند دندان طبیعی نیاز به مراقبت دارد. توجه داشته باشید که در صورت رعایت نکات بهداشتی ای نایمپلنت ها تا آخر عمر باقی خواهد ماند.
۲- قابل ترمیم بودن ایمپلنت
مهمترین قسمت ایمپلنت دندان پایه آن است، چرا که برای همیشه باقی خواهد ماند. تاج ایمپلنت در صورت آسیب دیدن قابل ترمیم و حتی قابل تعویض است.
۳- ظاهر طبیعی
ایمپلنتها بسیار مشابه دندان طبیعی هستند و از نظر زیبایی کاملاً ایده آل به نظر میرسند.
همچنین شما میتوانید مطالب مفیدی در رابطه با جراحی پروتز چانه و ایمپلنت با لیزر در وبسایت دکتر طالب زاده مطالعه کنید.
سخن پایانی
دکتر محمد طالب زاده توصیه دارند که پیش از اقدام به کاشت ایمپلنت، تمامی شرایط را در نظر بگیرید. چرا که ایمپلنت به جز مزایای بسیاری که دارد، هزینه نسبتا بالا و دوره بهبودی طولانی نیز خواهد داشت. ضمن اینکه تکنیک کاشت و روش درمانی مناسب با وضعیت بیمار از اهمیت بالایی در ایمپلنت برخوردار است. در صورتی که با توجه به نکات گفته شده، متقاضی کاشت ایمپلنت دندان جلو هستید، میتوانید با مطب دکتر محمد طالب زاده در رشت تماس گرفته و اطلاعات لازم را دریافت کنید.