جراحی زیبایی بینی یکی از محبوبترین جراحیهای زیبایی در جهان است. تنفس راحتتر، آرامش بیشتر هنگام خواب، رفع نقایص بینی و ظاهر جذابتر میتواند دلیل این اتفاق باشد. بعد از عمل عوارضی چون تورم صورت، کبودی، سرگیجه و تهوع ممکن است به وجود بیاید. بهتر است بدانید اقدامات بعد از جراحی بینی چه مواردی هستند تا با انجام آنها دوران نقاهت خود را به حداقل کاهش دهید. همچنین در نظر داشته باشید که باید اقداماتی را نیز قبل از عمل بینی انجام دهید تا دچار مشکل نشوید. هفته اول پس از عمل باید اسپیلینت را از روی بینی برداشت، در هفته اول مقداری کبودی و تورم بر روی صورتتان ظاهر خواهد شد اما با این حال میتوانید بهراحتی در میان جمع حاضر شوید و یا به کارهای روزمره خود برسید.
در هفته دوم کبودیها شروع به از بین رفتن میکنند و ورم بینی نسبت به هفته اول بسیار کاهش پیدا میکند. در هفته سوم و چهارم میتوانید ورزشهای سبکی چون پیادهروی، شنا کردن و دوچرخهسواری را انجام دهید. در هفته ششم در صورت عدم وجود مشکل میتوانید ورزشهای نسبتاً سنگینتری را نیز انجام دهید اما لازم است قبل از آن با پزشک معالج خود در این زمینه مشورت کنید. همچنین در این هفته فین کردن و زدن عینک بلامانع است. بیحسی و حسهای غیرطبیعی که در ناحیه بینی و پوست بینی داشتید، بین ماه سوم و ششم کمکم برطرف میشوند. پس از یک سال پروسه درمان تقریباً تمام میشود، ورم بینی و صورت بهطور کامل از بین میرود و بینی فرم و شکل نهایی خود را حفظ میکند.
اقدامات بعد از جراحی بینی
۱- تمیز کردن بینی پس از عمل
یکی از مهمترین اقدامات بعد از جراحی بینی، شستشوی صحیح بینی است. هنگامیکه پانسمان بینی را برداشتید باید بینیتان را از چربی تولید شده توسط غدد پوستی تمیز کنید. حواستان باشد حین تمیز کردن بینی به آن فشار نیاورید زیرا امکان به هم خوردن فرم بینی وجود دارد.
اگر بینی شما به علت وجود خون و مخاط بینی مسدود شده است میتوانید با استفاده از سرم شور رطوبت بینیتان را بازگردانید و از شر تنفس با دهان خلاص شوید. اسپری سالین در واقع یک پمپ آب محسوب میشود که فشار آب را از یک سوراخ بینی به سوراخ دیگر هدایت میکند و از یک هفته بعد عمل تا زمان بهبودی کاربرد دارد.
۲- چسب زدن بینی پس از عمل
نحوه استفاده از چسب بینی تأثیر بسزایی در نتیجه نهایی عمل خواهد داشت. چسب بینی برای کاهش تورم و شکلدهی درست به بینی استفاده میشود. مدتزمان استفاده از چسب بینی به نوع پوست بیمار بستگی دارد و از دو هفته تا دو ماه برای افرادی که پوست نازک و ضخیم دارند متفاوت است. استفاده از این چسب هیچگونه عارضهای ندارد و استفاده از آن در افرادی باپوست ضخیم حتی تا شش ماه ممکن است به طول بیانجامد.
چسب بینی معمولاً هرروز یا یک روز درمیان باید تعویض گردد. برای این امر ابتدا پوست روی بینی را آب ولرم و صابون شستشو دهید تا چربی بینیتان گرفته شود و سپس چسب را به بینیتان بزنید. برای برداشتن چسب نیز از هر دو دستتان استفاده کنید، با یکدست پوست بینیتان را گرفته و با دست دیگر به آرامی چسب را از روی بینی بردارید. توجه داشته باشید که هنگام برداشتن چسب پوست بینیتان کشیده نشود تا از ایجاد بافت اضافه و چروک شدن پوست بینی جلوگیری شود.
بایدها و نبایدهای پس از عمل بینی
۱- توصیههای پزشکتان از هر چیزی مهمتر است. دستورالعملهایی که در سایتهای مختلف بیانشده است همه نکاتی کلی هستند که ممکن است در مورد شرایط شما صدق نکند، اما چیزی که پزشک به شما میگوید بر اساس حال و شرایط شخص شما تجویزشده است. داروهایی که پزشکتان تجویز میکند را تهیه کنید و مطابق دستورالعمل از آن استفاده کنید. این موضوع یکی از اساسیترین اقدامات بعد از جراحی بینی است.
۲- تا شش ماه پس از عمل بهتر است هنگام خواب سرتان را بالا بگیرید زیرا خوابیدن به پهلو هم سخت است و هم روند بهبودتان را بهشدت کند میکند. برای راحتی در بالا نگهداشتن سر میتوانید اطراف سرتان چند بالشت قرار دهید. سعی کنید با خوابیدن روی صندلی پشتی دار یا پوشاندن سر با حوله و یا پتو مسافرتی سرتان را بالا و ثابت نگهدارید.
۳- تا ۷۲ ساعت پس از عمل حتماً از کمپرس یخ استفاده کنید تا ورم صورتتان بخوابد. توجه داشته باشید که کمپرس یخ را بهصورت مستقیم روی بینی قرار ندهید و آن را روی گونه و اطراف بینی بگذارید.
۴- تا حدود یک هفته بعد عمل به علت حالتهای درونی خوابیدن برایتان کمی سخت میشود اما بدن در این مدت برای بازسازی خود نیاز به انرژی زیادی دارد و شما باید با حداقل ۷ ساعت خواب در شبانهروز این انرژی را در اختیار بدنتان قرار دهید.
۵- سعی کنید غذاهایی که مصرف میکنید سرد باشند یا حداقل گرمای آن با دمای اتاق یکی باشد. همچنین دوش آب گرم، قرارگیری در معرض آفتاب، سونا و سوپ داغ هر چند مناسب به نظر میآیند اما روند بهبود را بهشدت کند میکنند و تورم را شدت میبخشند.
دیگر نکات مهمی که پس از جراحی بینی بهتر است رعایت شود.
– پس از عمل اجازه عطسه کردن ندارید اما در موارد ضروری میتوانید با دهان عطسه کنید تا مجاری بینیتان آسیب نبیند.
– سعی کنید پس از عمل در معرض آفتاب قرار نگیرید. آفتاب میتواند موجب کبودتر شدن و تورم جای زخمهای شما شود.
– نیکوتین موجود در تنباکو باعث کاهش جریان خون میشود و بدین ترتیب بدن نمیتواند بعد از عمل خود را بهراحتی ترمیم کند پس بعد از عمل از استعمال دخانیات بهشدت اجتناب کنید.
– برای مهار کردن دردتان تنها از داروهایی که پزشکتان تجویز کرده است استفاده کنید. مصرف خودسرانه مسکنها موجب گشادی رگها و در نتیجه افزایش مدت خونریزی و تورم میشود.
– تا ۴۸ ساعت پس از عمل به هیچ عنوان از نوشیدنیهای الکی استفاده نکنید همچنین مصرف سدیم را نیز کاهش دهید.
– در صورت ایجاد تهوع، اسهال، گیجی، تنگی نفس، درد شدید در ناحیه بینی، تب بالای ۵/ ۳۸ درجه و جوشهای پوستی ریز فراوان بر روی بدن همچنین خونریزی از بینی بهصورت خون روشن و غیر خونابهای فوراً مسئله را با پزشک خود در میان بگذارید.
– صبور باشید و به بینی خود زمان کافی برای کاهش ورم و دستیابی به فرم نهایی را بدهید. جای هیچگونه نگرانی نیست حتی اگر نتیجه نهایی آنگونه که انتظار داشتید نشود مکان عمل ترمیمی وجود دارد.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد اقدامات بعد از جراحی بینی، اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دادیم. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مراقبتهای پس از عمل و همچنین رزرو نوبت معاینه با مطب دکتر طالب زاده متخصص جراحی فک و صورت با سالها تجربه در زمینه جراحی بینی در شهر رشت در ارتباط باشید.